Utstyr

Her noe av utstyret mitt:

Helsport Ringstind Superlight 1-2 , vekt 0,95  kg. Dette er et telt for sommeren og tidlig høst. Teltet er vindstabilt og har god lufting. Jeg har også brukt teltet i mange minusgrader og det blir ingen kondens på innsiden så lenge jeg passer på å åpne alle lufteåpningene. Teltet blir imidlertid i trangeste laget for meg og Jack, men for en person er det bra med plass.

Helsport Fjellheimen SuperLight 2 Camp, vekt 1,75 kg.

Helsport Fjellheimen X-trem 3 Camp, vekt 3,95 kg. Et utrolig bra vintertelt for ekstreme forhold. Storm-matter rundt hele teltet og stor plass i forteltet for oppbevaring av utstyr og matlaging. Med kuldegrop blir forteltet et perfekt kjøkken. Det er nødvendig å bytte ut de originale teltpluggene med solide snøplugger. Jeg har snøplugger i 30 cm og 50 cm lengde. Veldig god plass til Jack, meg og mye av utstyret vi drasser på.

Venor Enstangslavvo fra Venor, nå articlavvo.no. Lavvo er fantastisk å ta med på kanoturer der det ikke er for mye bæring. Den veier ca. 7,5 kg  og er beregnet på 4 personer. Det blir trangt med 4 personer, men den er perfekt for to personer og Jack. Min lavvo ble kjøpt i 1994 eller 1995 og har vært med på adskillig mange kanoturer. Den er fortsatt førstevalget når vi er to eller flere på kanotur.

InReach Explorer er verdens eneste sporingsenhet som bruker 2-veis satellittkommunikasjon med innebygd navigasjon. Dette er en interaktiv nødpeilesender som benytter SMS og SOS med GEOS SAR, hvor signalene meldes til HRS i Bodø. Nødpeilesenderen kan også bruke e-post. Denne er genial til å holde venner og familie oppdatert på turstatus og posisjon. Den sender både SMS og e-post og begge inneholder i tillegg til tekst en link til Google Earth. Ved å aktivere linken åpner Google Earth og zoomer inn på lokasjonen SMSen og e-posten er sendt fra. Har du kjempeproblem på tur og må evakueres eller ha hjelp aktiverer du SOS knappen og vipps: Luftambulansen er på vei. Det er et krav fra familien og ha denne med på tur når du snart er 64 år og er mye alene på tur. Selges i Norge av InReach.no.

GoalZero solcellelader. Denne lader både batteri og dingser og veier 645 gram. På sommerturer hvor jeg bærer alt utstyr i ryggsekk eller pakker kløv til Jack blir laderen som regel lagt igjen hjemme på grunn av vekt. Det er heller ikke så stor belastning på batteriene om sommeren i forhold til vinteren. På vinterturer drar jeg alltid pulk og da er ikke vekten like viktig. Den lader selvfølgelig best i klarvær, men den lader også litt når det er overskyet. Jeg fester solcelleladeren på toppen av pulken eller henger den opp på teltet eller en ski når jeg camper. Solcellelader eller masse batteri i lommen, om vinteren må batteriene eller dingsene pakkes varmt eller legges i innerlommen på jakka eller buksa.

Helsport Polheim – Dette er Helsport sin varmeste dunpose for vinterbruk og tøffe forhold. Posen veier 2.,1 kg. Den har ekstra bredde for å passe bedre til vinterbruk. Polheim kan brukes i et bredt temperaturområde i tillegg til ekstremtemperaturer. Den er fylt med 1500 g gåsedun. Dette sikrer svært god isolasjon og gjør Polheim til et enkelt valg for de kaldeste turene når lav vekt teller,  Tlim er 31 minus. Posen har ekstra isolasjon rundt hodet og langs glidelåsen for å forhindre varmetap. Gåsedun av høyeste kvalitet med en 90/10 blanding (90% dun, 10% småfjær), og bæreevne (fill power) på 650 cuin/oz betyr at dette er en pose som gir en høy varmeeffekt, den har god spenst og vil gjenvinne form raskt etter komprimering.

Mammut Ajungilak Tyin Winter sovepose. Dette er en kunstfiberpose og er en kjempebra pose for vinteren. Posen veier 2,3 kg og ble testet av Villmarksliv i 2014 og fikk beste karakter. Komfortemperaturen på posen er minus 15. Jeg har brukt denne posen jevnt og trutt og er veldig fornøyd. Men blir det kaldere enn minus 10 – 15 grader vil jeg foretrekke Polheim. Det er imidlertid en stor forskjell mellom dun og kunstfiber ved at dunposen trekker mer fuktighet og er langt verre å tørke på en skikkelig vintertur.

 

 

 

 

Norrøna hansker. Gode og varme hansker til vinterbruk. Hanskene er utstyrt med strikk til å feste rundt håndleddet. Dette gjør at du alltid vet hvor hanskene er og sikrer at de ikke fyker avsted i vinden når du tar de av.

Norrøna Gore-Tex vindvotter med lange mansjetter. Inn i votten har jeg tovede innervotter i ull. I disse vottene fryser du garantert ikke. Jeg har festet en snor til hver vott og har snoren innenfor jakken og rundt nakken. Det ville ha vært en katastrofe å miste vottene i en strek vind på fjellet. Norrøna selger ikke disse vottene lenger. Den nye modellen har mer skinn og heller ikke like lange mansjetter.

Artic Bedding er en genial sak å ta med på vintertur når du drar pulk. Arctic Bedding ble utviklet til Sydpol-ekspedisjoner av Sjur Mørdre og veier bare 630 gram. Greia med bagen er at alt du har med på en kald tur og som skal inn i teltet hver dag, skal kunne samles på en smart måte i ett trekk. Slik blir det ett kolli av pulken, ett kolli inn i teltet, og ett kolli ut av teltet – ingen løse deler. Med andre ord: Veldig praktisk.

Norrøna dunjakke

Bergans Down Jacket

Fjellpulken XCountry 144 turpulk laget av Fjellpulken på Lillehammer. Fjellpulken har et moderne design, samt mange praktiske løsninger som er meget anvendelige. Pulkene har et solid lastesikringssystem. De har en glidelås i bakkant slik at en enkelt kan hente ut mindre saker som termos og matpakke uten å måtte åpne hele pulken. I fronten er det en egen lomme der man kan oppbevare småting som nøkler, mobil, kamera eller lignende. XCountry 144 er den største av turpulken Fjellpulken lager i denne serien og er 144 cm lang, har et pakkvolum på 285 liter og veier 5,5 kg. Med Artic Bedding på toppen er dette en svært anvendelig og «lettdratt»pulk og passer utmerket til mitt bruk. Jeg har vanlig sele til å trekke med, men har også hundedrag til Jack.

Exped Downmat 9 LW liggeunderlag. Et skikkelig underlag for vonde rygger og hofter uten ekstra fett!! Underlaget er fylt med dun, er 9 cm tykt og veier 1.22 kg. Liggeunderlaget er ekstra bred og ekstra lang noe som gjør den godt egnet for overnatting under åpen himmel eller for de som trenger et større liggeunderlag med ekstrem tykkelse og isolasjonsevne. Underlaget består av kanaler fylt med impregnert dun som sikrer lang levetid. Den integrerte pumpen sørger for enkel oppfylling uten tilførsel av fuktig luft. Dette gjør at dunspensten og isolasjonsevnen opprettholdes over lang tid. Med 9 cm tykkelse ligger du meget komfortabelt uansett årstid. Leveres med pakkpose og reparasjons-kit.

DET KOMMER MER ETTER HVERT………….Følg med !!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s