Kanotur Femunden/Feragen

Dag 1 – fredag 25. august

Da var det duket for årets høydepunkt hva angår villmarksopplevelser, en ukes kanotur på Femunden og Feragen. Vidar, Keith, Even og Jack hadde avtalt å møte på Røros. Vidar kom fra Kristiansund, Keith med fly fra Stavanger, Jack og jeg fra hytta på Dovre. Flyet til Keith var en del forsinket, så Vidar og jeg tok en runde for å rekognosere litt, bl. annet for å sjekke inn på hytta vi hadde leid på Røros Camping. Værmeldingen for den første dagen var ikke oppløftende, øsende pøsende regnvær. Samtidig kunne vi bli litt bedre kjent, pakke om og planlegge litt turen. Etter en handlerunde på Røros Coop Mega, ble det litt øl, Jeger, skitprat og planlegging.

Dag 2 – lørdag 26. august

Alt var pakket og klart ved rundt kl. 11. Kanosekkene var pakket vanntett og matbagen var i tyngste laget. Vi hadde vært rause med shoppingen på Coop Mega. Pakkingen i kanoene funket etter hvert, Keith hadde forholdsvis god plass i sin 15 fot store Ally og tok matbagen og min kanosekk. Jack er et stort «kolli», med sine nesten 50 kilo og trenger god plass. Det er en stund siden Jack var i kano sist, så jeg var litt spent hvordan første etappen ville bli. Kursen ble satt mot Nordvika og Feragen. Vi hadde egentlig ikke planlagt en lang første etappe, men på grunn av kraftig vind fra syd, brukte vi lang tid og mange padletak før vi fant en fin leirplass. Faktisk så fin at Keith ga den en score på 9 av 10. Første leir ble ved utløpet av elven Mugga. Her hadde Statskog gjort jobben for oss, en fin grue, masse tørr ved og skithus. Kvelden var kald og vindfull, så det ble en enkel  middag av den ikke ukjente sorten – Real Turmat. Vi var i soveposen i hvert vårt telt tidlig denne kvelden.

Dag 3 – søndag 27. august

Egg og bacon til frokost i dag. Oppdaget til min store forskrekkelse at jeg hadde glemt å pakke en flaske med flytende smør. Det kan by på noen utfordringer å få lage mat uten smør!! Vi bestemte oss for å bli her en dag til, så da var det bare å sage og hugge nok ved for dagen og kvelden. Middag i dag ble stekt laks. Steikepannen min var så mettet med fett at det faktisk gikk bra uten flytende smør. Vi benyttet også anledningen til å orientere oss litt i området rundt, både nordover og sørover på T-merkede stier. Det ble noen lette regnbyer ut på ettermiddagen, men ut på kvelden klarnet det opp og ble stjerneklart. Når vi køyet hadde fullmånen kommet opp på himmelen og det var så pass kaldt at det var rim på teltduken.

Dag 4 – mandag 27. august

I dag ble det bare egg til frokost. Rolig dag i samme camp ved utløpet av Mugga. Vi sjekket ut Statsskog utleiehytte ved Nordvika. Det var et sørgelig syn. Her har det nok ikke vært overnatting på lang tid. Forfallet var også godt synlig. Her må Statsskog skjerpe seg. Været var litt på og av i dag, termometeret på hytta var 8 grader. Det ble mer utforskning av området rundt campen i dag. Til middag ble det servert pannestekt hvalkjøtt og poteter stekt i folie på bålet. Ikke helt vellykket måltid når vi manglet smør !!

Dag 5 – tirsdag 28. august

Alt utstyr ble pakket og lastet i kanoene. I dag blir det ny camp. Vi padlet nordover mot Feragen og planen er å forsere noen av tømmer-rennene. Den første tømmer-rennen kan padles, men neste renne er for smal. Her ble det en bæring på ca. 250 meter. Så et lite stykke padling før neste bæring på drøye 50 meter. Her er en av det åpne buene, denne heter Litjrennbua og navnet gjenspeiler vel lengden på renna. Campen som ble valgt ligger godt i le for nordavinden med bra tilgang til ved. Vi har hatt noen diskusjoner om antall renner, antall meter bæring. Ingen husker slike detaljer selv om vi har vært her før. Nå er alt merket på kartet til neste gang. I kveld ble det forøvrig helt vindstille, men det ble kaldt når sola gikk ned. Middag i dag ble stekt svinefilet med kokte poteter. Fortsatt uten smør…..

Dag 6 – onsdag 29. august

Etter å ha sjekket værmeldingen på InReach hvor det ble meldt øsende pøsende regnvær, bestemte vi oss for å padle tilbake mot Synnervika og gjøre unna alle bæringene og overnatte på Litjrennbua. Etter en god frokost og litt prat rundt bålet, pakket vi ned campen og satte kursen sørover. Vi valgte å bære forbi de to lengste tømmer-rennene. Det var enklere å bære enn å pakke inn og ut av kanoene to ganger med bare noen få padletak i mellom. Kveldens siste værmelding viste at etter flere dager med vind fra syd ville vinden dreie til nord. Helt perfekt for oss, for da vil vi få vinden i ryggen på vei tilbake til bilene. Regnet kom i løpet av natten !!

Dag 7 – torsdag 30. august

Vi hadde det ikke travelt med å komme oss avgårde i dag. Været var på vår side, vind fra nord og lettskyet vær. Etter en god frokost pakket vi sakene våre og satte kurs sørover mot Synnervika. Nordenden av Femunden lå speilblank. Vi møtte en skoleklasse når vi på vei nordover mot Feragen, nå møtte vi en skoleklasse til. Denne gangen var det en klasse fra en folkehøgskole som skulle nordover mot Feragen. Det ble etter hvert fint vær så vi tok det svært så rolig på hjemvegen og stoppet for lunch før vi dreide rundt det siste neset inn mot Synnervika. Vel fremme i Synnervika ble alt utstyret pakket ned og lastet på bilene. Natta ble tilbrakt på Røros Camping og som god tradisjon er, ble det inntatt en bedre middag på Røros

Dag 8 – fredag 31. august

Rundt frokostbordet diskuterte vi ukas tur og vi var enige om at det hadde vært en fin tur selv om vi ikke hadde forflyttet oss mye. Det viktigste var oppnådd, nemlig å være ute noen dager uten det vanlige rundt oss. Etter frokost satte Vidar snuten tilbake til Kristiansund. Keith bruke formiddagen til å raffinere pakkingen før flyturen tilbake til Stavanger. Satte av Keith på flyplassen rundt lunchtider før jeg og Jack satte kursen for Dovre og hytta.

Publisert av

evenrones

Lykkelig tidligpensjonist. Nå følger jeg mine drømmer og gjør det jeg har mest lyst til, nemlig å tilbringe mye tid på hytta på Dovre og nyte det friluftslivet har å by på, turer i fjellet året rundt. Kanskje sjøsette kanoen på stille vann. Alt dette sammen med min fantastiske turkamerat schäferhunden Jack.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s